dilluns, 17 de desembre de 2007

Roine: mirar el nord o mirar el cel.

(Publicat a diversos diaris d'abast comarcal).

En el transcurs dels darrers deu anys, el Govern de Catalunya ha hagut d’activar fins a set vegades algun tipus de mesures per pal•liar la sequera. La precarietat de les nostres reserves d’aigua ens recorda un cop més que no estem davant d’una qüestió aïllada o conjuntural, sinó que ens trobem davant un problema estructural. Un problema que, com a tal, requereix la planificació i la implantació de mesures estructurals.

Cal accentuar l’estalvi d’aigua en tots els usos, cal incrementar el nivell reutilització d’aigües depurades -en aquest camp tenim molt terreny per córrer- i cal millorar la gestió i incrementar la garantia de subministrament tot connectant les principals xarxes d’abastament. Hi estem d’acord: es tracta de mesures complementàries i totes elles necessàries, però malauradament insuficients si el que volem és resoldre un problema que, insisteixo, és estructural. A més d’estalviar i de gestionar correctament, hem d’aportar més aigua al sistema, a la xarxa.

En aquest sentit, la proposta del Govern català de fiar tota l’aportació externa d’aigua a la xarxa a la dessalació, constitueix des del nostre punt de vista una errada estratègica de conseqüències greus a mitjà termini. La mono-dependència de la dessalació que proposa el Govern, ni resol el problema des d’un punt de vista quantitatiu, ni menys encara des del punt de vista dels costos de producció. Fiar-ho gairebé tot a la dessalació és una decisió que no es sustenta en raonaments econòmics ni ambientals. Una aposta d’aquestes característiques només s’explica pel dogmatisme i pels prejudicis que contaminen i condicionen la política hidràulica de l’actual Govern català. Un dogmatisme farcit de contradiccions com les que veiem darrerament: per un costat es nega el transvasament del Roine, però per l’altre s’acorda transvasar l’aigua del Ter i del Llobregat fins la conca de la Tordera. Per un costat es connecten les esmentades conques, però per l’altre es prohibeix fer el mateix entre aquestes i la conca de l’Ebre. Una política certament erràtica que ens aboca a la trista paradoxa d’un país que ben aviat tindrà connectades entre sí totes les conques deficitàries, però que haurà impedit qualsevol connexió d’aquestes amb les conques on hi ha més recurs, és a dir l’Ebre i, sobre tot, el Roine.

Estem davant un Govern que encara no s’ha adonat que quan hi ha sequera al Ter, també n’hi ha al Llobregat, a la Tordera i a l’Ebre, i que també minven els aqüífers. Per tant, la veritable garantia de subministrament només l’aconseguirem connectant-nos a una conca que per un costat tingui més recurs i per l’altre un règim de pluges més generós que el nostre. I agradarà més o agradarà menys, però això té nom i cognoms: es diu conca del Roine i es diu aigua dels Alps.

Si veritablement volem aportar una solució al greu problema de manca d’aigua, al costat de l’estalvi, de la gestió correcta, de la dessalació amb mesura i de la connexió de les conques interiors amb l’Ebre, cal que ens connectem al Roine. Cal que mirem d’una vegada al nord per no haver de mirar més al cel. Encara hi som a temps. No fer-ho és abocar Catalunya a un altre coll d’ampolla, com si amb la crisi de les infraestructures de mobilitat o de l’energia no l’haguéssim tingut prou.

4 comentaris:

Anònim ha dit...

Home, doncs amb el tema de l'aigua no s'hi pot jugar perquè és quelcom més serios que les infraestructures. Principalment perquè l'aigua aporta supervivència i higiene, així que crec que cal arrencar ràpidament una solució definitiva. Desconec quina és la solució més eficient, però no pot ser que estiguem constantment de sequeres... en fi, ànims Ramon, i que passis un bon Nadal.

El Capità Tarragona ha dit...

Bones Festes i Feliç Any Nou!

Salutacions!

Unknown ha dit...

靈骨塔糾紛
靈骨塔詐騙
債務整合
債務更生
債務人
債務清償條例
債務人不履行
生前契約
生前契約糾紛
生前契約詐欺
生前契約詐騙
負債救星
負債諮詢
卡債
卡債協商
卡債整合
卡債更生
卡債扶助
貸款
信用貸款
個人信貸
企業貸款
協商機制
汽車貸款
銀行貸款
房屋貸款

Unknown ha dit...

新女性徵信
外遇調查站
鴻海徵信
亞洲徵信
非凡徵信社
鳳凰徵信社
中華新女性徵信社
全國新女性徵信社
全省女人徵信有限公司
私家偵探超優網
女人感情會館-婚姻感情挽回徵信
女子偵探徵信網
女子國際徵信
外遇抓姦偵探社
女子徵信社
女人國際徵信
女子徵信社
台中縣徵信商業同業公會
成功科技器材
女人國際徵信社
女人國際徵信
三立徵信社-外遇
女人國際徵信
女人國際徵信
大同女人徵信聯盟
晚晴徵信