dimecres, 14 de març del 2007

Entre la sequera i el mal Govern.

(inèdit)

Fa massa dies que no plou. Segons dades de l’Agència Catalana de l’Aigua, les reserves a les Conques Internes de Catalunya estan al 42% (avui fa un any estaven al 70%), amb l’agreujant que enguany –a diferència d’altres anys- tampoc hi ha reserva d’aigua en forma de neu a la muntanya. Res de tot això és cupla del Govern. Només faltaria. El Govern, però, en té unes altres de responsabilitats, i són molt greus. El Govern tripartit va fer un mal negoci quan el 9 de juny de 2005 va signar un conveni amb el Govern de l’Estat acceptant que un conjunt molt important d’obres d’abastament hidràulic deixessin de ser declarades d’interès general, a canvi de que l’Estat es comprometés a sol•licitar fons europeus per al seu finançament.

Que una obra –hidràulica o no- sigui declarada d’interès general, implica que el Govern de l’Estat està compromès per llei en el seu co-finançament. Que la Unió Europea financïi -o no- una obra a l’Estat Espanyol és una qüestió força més aleatòria. És a dir: el Govern va decidir renunciar a quelcom segur (la catalogació d’interès general), per una realitat incerta (rebre o no fons europeus). I, com tantes vegades passa, la llei de Murphi s’ha imposat, i el Govern (i amb ell mig país) ha perdut. Avui, a Catalunya hi ha un conjunt d’obres d’abastament que ni són d’interès general ni són finançades per Europa, ni les pot pagar la Generalitat. Hem perdut bous i esquelles.

La manca de pluja i un mal conveni ens ha deixat a l’intempèrie en un moment en el que la sequera a la cantonada... Comencem-nos a preparar per sentir aquella cantarella que tot plegat és culpa de 23 anys de Govern de CiU. I, per més que els pesi, ara ja no cola.

1 comentari:

RY ha dit...

El problema rau que, quan es va signar el conveni, a l'altra part sí s'havien assabentat ben bé d'allò que anaven a firmar i es que hi ha decisions que sempre acaben sortint molt cares.