dimarts, 27 de juliol del 2010

Toros: les meves raons per votar "No" a la Iniciativa Legislativa Popular.

Mai no he posat els peus en una plaça de toros. Mai. I això ha estat així per una decisió lliure: davant la possibilitat d’anar (o de no anar) a veure una corrida de toros, sempre he escollit no anar-hi. Aquesta és la raó profunda per la qual demà, fent ús de la llibertat de vot que em dóna el meu Grup Parlamentari, no donaré suport a la proposició de llei que persegueix prohibir els toros a Catalunya. Jo no optaré per la prohibició per llei de les corridas de toros a Catalunya, perquè vull per als demés allò que vull per mi: vull poder continuar decidint lliurement no anar als toros. I vull que els meus conciutadans també ho puguin decidir en llibertat i per ells mateixos. Vull que el meu no als toros, continuï essent una elecció, en lloc d’una imposició. Vull que, en lloc d’un imperatiu legal, continuï essent el resultat d’una tria en llibertat.

Tant els taurins com els anti-taurins tenen les seves raons i les seves veritats. És per això (i pel profund respecte que em mereixen individualment i col•lectiva les persones que varen iniciar la recollida de signatures que ens ha portat aquí) que agraeixo al Parlament que hagi tramitat aquesta iniciativa legislativa popular. Debatre és bo i escoltar, recomanable. És per això que he escoltat amb respecte els molts arguments sensats que un i altre costat han volgut traslladar-nos en seu parlamentària, així com els pocs estirabots que -dit sigui de passada- també s’han pogut sentir, provinents d’un i altre costat al llarg del debat.

Arribats a aquest punt, ni puc ni vull refugiar-me en la comoditat del “No als toros” pel simple fet que a mi ni m’agradin ni m’interessin. De la mateixa manera que tampoc voldria que el meu “No” a la iniciativa Legislativa Popular s’entengués com un “Sí als toros” quan, simplement, és un “Sí” al dret individual a poder continuar decidint.

Soc perfectament conscient que el simplisme del “si no estàs amb mi, estàs en contra meu” possiblement esbiaixarà les veritables raons de la meva decisió. Em tranquil•litza, però, el fet que és una decisió madurada i sospesada després d’haver escoltat totes aquelles veus que, en un i altre sentit, s’han volgut manifestar al Parlament. Em tranquil•litza saber que és una decisió presa a consciència, tan a consciència com la decisió inversa que, de ben segur, prendran molts dels meus companys de Grup Parlamentari i de Partit als que agraeixo molt sincerament l’espai de llibertat que m’han donat.

6 comentaris:

Furt ha dit...

No has entès en tot el debat que no és qüestió de llibertat de les persones, sinó de la immoralitat de fer un espectacle de la tortura i la mort d'un animal? Noi, que no costa tant d'entendre, coi!

Anònim ha dit...

Tot i q respecto el teu comentari, hi ha llibertats q no tenim -dret a matar, x exemple- i q em semblen del tot congruents.
Per què doncs hem d'acceptar una llei q va en contra dels principis més bàsics dels animals? No tenim una llei q prohibeix l'espectacle amb ells? No em sembla coherent doncs la teva postura. Més aviat diria q és covard i per no mullar-se.

Jordi Casals i Prat ha dit...

Legalitzem la baralla de gossos fins que es morin i gaudim de la llibertat de no anar-hi?
Creus que la llibertat no té límits?

http://casalsprat.blogspot.com/2010/07/ramon-espadaler-ciu-la-llibertat-com.html

Jordi Tomàs ha dit...

Has quedat ben retratat. Si la teva intenció era guanyar adeptes a la causa taurina, ho veurem a la votació. La teva sensibilitat ha quedat per terra. Ens vols fer creure que defenses la llibertat? Comencem a ser una nació madura i no ens creiem aquests polítics del segle passat.

Josep M. Diéguez ha dit...

Home, Ramon, crec que si parléssim, per exemple, de la llibertat o no d'assistir a un partit de futbol (espectacle que força gent considera alienant) el teu argument seria del tot vàlid. Hi ha, però, un petit detall: més enllà dels insults de la grada i d'algun eixelebrat als partits de regional, a l'àrbitre del partit no se'l tortura fins a la mort, que jo sàpiga...

Anònim ha dit...

Hola Ramon,
Hi ha coses que costa d'entendre, com per exemple, que la gent tingui la llibertat per anar o no, en aquest cas, als toros.
La llibertat no consisteix en prohibir-ho tot, sinó en què les persones tinguem la oportunitat de decidir.