dijous, 4 de setembre del 2008

La factura de la sequera: jo també estic perplex.

(article inèdit)

Ja hi tornem a ser. Com qui torna a l’escola, els diputats al Parlament comencem un nou curs que, en paraules del mateix President Montilla, serà dur. El finançament, la sentència del Constitucional respecte l’Estatut, els Pressupostos de l’Estat, els de la Generalitat o els efectes severs de la crisi sobre moltes famílies catalanes són, sens dubte, elements per a la preocupació.

Però avui voldria parlar de la perplexitat que sento com a responsable dels temes ambientals de CiU, després d’haver assistit ahir mateix a la Taula Nacional de la Sequera. Lamento haver de confessar que avui, més que mai, entenc, comparteixo i pateixo en la pròpia pell la perplexitat que l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) ens atribueix als catalans en el seu darrer informe. M’explico.

Sentir el Conseller Baltasar afirmar que hi ha hagut una bona gestió econòmica de la sequera ja que la portada d’aigua en vaixells ens ha costat 17’8 milions d’€, enlloc dels 55 milions d’euros pressupostats, és d’aquelles coses que et deixa realment perplex. El Conseller fa trampa atribuint-se un estalvi que no és. Ni gestió ni punyetes, Honorable Conseller: simplement es va complir allò de que pel maig, cada dia un raig, cosa que va resoldre la seva improvisació.

Els números, si se’m permet, són uns altres: llogar i desllogar els vaixells ens ha costat 17’8 milions d’€, als quals n’hi hem de sumar 36’2 més, que és el que va costar condicionar els ports de Barcelona i Tarragona per poder fer el transvasament d’aquesta aigua. És a dir que per portar 527.712 m3 d’aigua al Port de Barcelona, hem hagut de gastar 54 milions d’euros o, el que és el mateix, que hem pagat cada litre d’aigua arribat en vaixell al Port de Barcelona a 0’10 €, sense comptar el cost del bombament cap a la xarxa i, en alguns casos, la seva potabilització. Un escàndol majúscul.

Dues xifres que ens poden ajudar a entendre la magnitud del malbaratament. Segons dades del mateix Govern, produir un litre d’aigua a la futura dessaladora del Prat costarà 0’0006 €. Si això és cert –no tinc raons per dubtar-ho – portar l’aigua en vaixell ens haurà costat 1.100 vegades més del que ens hauria costat dessalar-la.

Segona xifra: estic en condicions de demostrar que, avui mateix, es pot comprar aigua embotellada a 0’10 € el litre en més d’un i més de dos supermercats catalans. És trist constatar que la factura de la sequera ens hauria sortit força més barata si el Conseller, enlloc de llogar i desdir vaixells, hagués anat a comprar l’aigua embotellada al supermercat de la cantonada. Pitjor impossible.


Post scriptum: demà parlaré de la perplexitat davant el tractament d’aquest tema que n’ha fet TV3.

7 comentaris:

Anònim ha dit...

Ramon, hauries d´enviar aquest article al 9nou, a l´atenció d´en Josep Comajoan...

Anònim ha dit...

La perplexitat s'ha fet palesa una vegada més en temes tant trascendents. Fora bo que s'hagués mirat també per l'economia del país.

Anònim ha dit...

No vull ser pilota, però em sembla un escrit brillant. Joan

Anònim ha dit...

I què hagués fet vostè, Sr. Espadaler, amb una sequera tan greu com la que hem viscut?

Si no hi ha aigua als embassaments, d'on treuria l'aigua?

El Roine, tot i ser una solució estructural, no és d'emergència, ja que es trigaria un mínim de 7 anys per fer-la.

Per tant, m'hagués agradat veure les seves solucions, tenint en compte que en els 23 anys de CiU al govern només es va construir l'embassament de la Llosa del Cavall i la dessalnitzadora de Blanes.

Poca feina amb tants anys en els que s'hagués pogut preveure això, tenint en compte que les sequeres a Catalunya són bastant freqüents.

Igualment, esperem que tota la classe política faci front comú i adopti mesures que no ens suposin problemes d'abastament en el futur.

Unknown ha dit...

Bones
davant de les últimes accions d'Albert Rivera (c's) us proposo que el dia 11 de Setembre les nostres blogs pengem l'Estelada. En el fons són les nostres cases virtuals. Aquí us podeu baixar l'Estelada www.marroca.blogspot.com
Salut

Anònim ha dit...

Hola Ramon.

M'he assabentat del teu bloc mercès als caçadors de Badalona, que veig que t'han convocat a una reunió per a explicar-te els seus "greuges".

M'agrada molt com us han rebatejat, a vosaltres i a ERC...bé, vosaltres mateixos.

Una salutació ben cordial d'un que va estar a les teves ordres...en certa manera. Vull dir, que sóc Agent Rural i ho era quan eres Conseller.

Jo també tinc un bloc a blogspot, ara em miraré el teu de tant en tant. Ostres! Per cert, jo no havia vist ewl missatge de la Mar Roca i vaig penjar l'estelada al meu bloc.

Salutacions!

Màrius

Anònim ha dit...

Hola Ramon,
Sembla que la sequera existeix quan només afecta a Barcelona, i la resta de Catalunya?
Salutacions,